RSS

Haiti Week dan £409.25

1-Pertama kali dalam sejarah Jiha berpeluang membuka Haiti Week dengan bacaan doa berbahasakan Inggeris dan Arab di assembly bersama non-Muslim. Syukur alhamdullilah.

2- Alhamdullilah selesai sudah Haiti Week yang telah Jiha organized di Sekolah Bishop Gore selama satu minggu! Jual makanan di 6th form lounge dan diluar library di Bishop Gore School in lunch time,break time and whole school time!
Kutip derma di canteen..cam jual sayur jek kan? :P


3- Tiada siapa yang mengambil peluang untuk buat charity di sekolah dan peluang inilah yang Jiha dapat sebagai seorang Muslim dan seorang Malaysian girl. Headmaster selalu cakap "Yes for everything!" bila Jiha minta izin nak buat charity week or anything yang bayek2 :))

4- Keyakinan dan keberaniaan itu lah yang jadi pelangi di hati supaya Jiha percaya yang Jiha mampu dan orang lain mampu buat charity event ini. Advertising satu sekolah dengan poster dan cakap di assembly. >,< The Prophet also said: "Give charity without delay, for it stands in the way of calamity." - Al-Tirmidhi, Hadith 589


5- Ada satu kisah: Budak perempuan yang tak nak jadi volunteer sebab malu nak jual kek dan menyangka hanya akan pendapatan sikit (around £20 je).Hekleh..kalau setakat nak bagi £20 je untuk Haiti buat apa... (bilangnya)

6- Muslim dan non-muslim sama2 tolong. Berkat itu tak nampak.Penat memanglah penat. Pening plus demam Jiha..Tapi bila di hari akhir, kita yang mengira duit hasil semua hasil titik peluh dari semua pihak, rasa happy dan syukur sangat sebab itulah nikmatnya beramal! =DD

7- Syeikh Abdullah: " zakat itu adalah antara penyucian jiwa. Charity is the borhan (evidence of faith). Rasa kasih sayang antara satu sama lain akan tersemai" Janji Tuhan, the more you give, the more you get!

8- Kisah budak perempuan itu, dijadikan pengajaran. Jangan malu nak buat amal.Malulah bila menolak untuk membuat amal. Nikmat dan rahmat itu hanya pemberian rasa dari Allah. Bukan dari pak we dan mak we korang. Hahaha >,<

9-Jadi organizer kena sabar. Ada masa dan tempat, kita akan terasa hati dengan orang2 yang hampir dan kenalan kita. Jangan kedekut,selfish dan takut untuk bagi derma atau buat charity event.Sesusah mana pun, kalau kita menolong orang yang lagi susah, Allah akan mendatangkan kesenangan itu kelak pada kita.

10- Lagi satu, janganlah ambil kesempatan mempergunakan "kebaikkan dan kemurahan hati seseorang" itu hanya semata untuk kepentingan diri atau sesetengah pihak. Tapi, bila masa kita minta tolong, dia buat dekkkk je. Tak baek taw buat camtu. Bukan harap balasan tapi lumrah manusia itu tolong-menolong.

11- Terima kasih pada ibu,ayah,adik,kawan2,cikgu2 dan semua yang memberi sokongan. Akhir sekali, inilah kutipan yang agak tinggi.Hasil dari Haiti Week ialah £409.25

11. I am so glad and happy!! Alhamdullilah.. Takbir!! =DDD Takbir la korang!!

1 suara reformasi:

wardatussyifa said...

Assalamualaikum.

MashaAllah.. sis, awak dah besar! Alhamdulillah.. semoga Allah terima amalan awak ini dan mengganjarkan syurga. bestnya.. suka! keep it up sis, lillahi ta'ala.

from leeds with luv,
K.Yana comel :P

(teringat zaman di Bishop Gore dulu, kami funraise utk saudara kita di Afrika. masih tersimpan elok keratan akhbarnya)