RSS

boleh tak PAS & UMNO berbaik?

salamuallaik. hola senayor and senorita! Chawani bashi (apa khabar dalam bahasa Kurdish)?
Bashi (baik?) =)

Hari2 yang lalu, J ada berbual dengan sepupu-sepupu J, tentang politik. Isu yang tak boleh bla. Politik memang bosan kot pada mereka yang berfikir, politik mesti kotor,gaduh2,etc. Jangan gitu, politik untuk kita berfikrah. Menyerah kuasa pada yang benar atau yang zalim, semua di tangan kita! ;)

Kadang2 bila bercakap tentang PAS & UMNO( Parti Utama Malaysia) memang tak ada akhirnya,unless kalau sudah penat berbicara dan air liur pun tiada.

Menyokong PAS bermakna menyokong perjuangan agama kerana basic perjuangan PAS itu Islam,perlaksanaanya pun bertarbiyahkan Islam. Menyokong UMNO semata-mata Hidup Melayu.

Hidup dibawah sebuah keluarga PAS, minda J ketika kecil, diskriminasi terhadap UMNO pun sudah wujud. Warna merah & pink J mulai anti kerana itu warna UMNO. Budak lagi time tu. :P

Di masjid,sekolah,pejabat,universiti (dan sebagainya) pun ukhwah silaturahim boleh terjejas kerana pendirian politik yang berbeza. Harakah, Utusan Melayu, etc pula seringnya menjadi medan pertempuran.

J membaca Harakah sejak kecil kerana ayah membelinya. Walaupun tika itu agak bingung, apalah Harakah ini ek?Kadang2 membaca Harakah boleh jadi bosan, khususnya anak muda yang berusia bawah 18 tahun. Sebagai anak muda, kenapa tidak Harakah dan PAS memberi RUANG KHAS anak muda bersuara? Membaca Utusan pun sama juga objektifnya. Tak ada lain dari yang lain apa?

Perlukah diskriminasi politik begini? Tak perlu rasanya!
Jika Fatah dan Hamas mampu bersatu demi Islam, kenapa tidak kita? ;)
Dear my PAS & UMNO`s friends, tak mow gadoh2 k! Stay cool!

Mungkin juga dengan musuh kita. Lihat bagaiman Nabi deal dengan musuh. Walaupun Nabi Muhammad dizalimi oleh musuhnya-diletakkan duri di jalan Rasullah lalui untuk ke masjid oleh seorang perempuan Yahudi, diakhiri dengan kalimah syahadah, apabila perempuan Yahudi ini jatuh saket dan Rasullah menziarahinya. Hati siapa yang tak terharu,bila musuh diperlakukan sebegitu sweet oleh Rasullah?

Anyway, come and join Peace Maker Organization- ruang khas untuk anak muda bersuara! Click
---------------->

Salam Syair Perjuangan (Credit to ayah`s syair)

0 suara reformasi: