RSS

Bila aku bersuara


Usia 17 tahun MUNGKIN terlalu kecil untuk bersuara tentang kebebasan. Mungkin. Tapi tidak bagi aku. Aku manusia. Aku perempuan. Aku berhak bersuara atas dasar kemanusiaan.
Aku pernah bercakap diatas pentas. Aku rasa bebas untuk bebas bersuara. Manusia bertakbir bila ku bersuara di atas pentas pada hari Isnin di perhimpunan Maahad Al Islah.
Tanx guys ;)
Banyak yang berubah. Aku pun berubah. Bukan semua. Ada yang bahek dan ada yang tak bahek. Dulu kurus, sekarang agak comels. WEK WEK. :p
Okai la. Now we are going to talk about malay Malaysian. Orang melayu! Realiti kehidupan orang melayu kaum yang paling susah nak berubah! Tak percaya!? Cuba anda check back jumlah undian kaum India dan Cina pada pilihanraya lalu. Berapa juta kaum yang beralih arah ke pakatan rakyat!?
Yes. Im a malay Malaysian girl. Im proud to be malay Malaysian girl. Tapi malunya aku menjadi orang Melayu yang selalu duk tenggong dibawah tempurung! Orang melayu yang suka ketawakan dengan kekurangan manusia laen. Ewah! Senang hati kau nak gelak-gelak.
Sepertimana yang ku bicarakan di perhimpunan lalu, orang melayu akan jatuh kerana orang melayu sendiri. Bukan semua orang melayu berfikir tentang orang melayu sendiri.
Yang kau tahu berdating, Akademi Fantasia, berjoli, dan enjoy hidup yang tak tentu arah!
Eh wake up la Malay!
If you really wanna be a Malay man, don`t just sit and smile like orang bodoh!
Minyak naik pun korang boleh sengih lagi!?
Come on la man!
Aku bukan pengecut. Aku bukan pemalu. Yelah kadang2 pemalu. But, mostly, im not kind of person who always shy-shy kambeng. Bercakap di atas pentas dengan manusia bukanlah sesuatu yang memalukan.Meski aku bukanlah seorang yang serius, adakala, aku akan jadi serius juga. Gelak-gelak pun, ada masa nangis gak kan..
Cita-cita aku ingin menjadi seorang politikus. Bukan politikus yang pengecut bak seekor tikus!Kalau kamu orang Malaysia yang sejati , sahutlah cabaran anak MALAYSIA!

Oh yew..sekarang aku office girl and teacher kat sekolah atuk aku. Takla 100% cikgu. Masuk kelas sekejap-sekejap jerw..Round2 sekolah.. Wah..besh sungguh jadi teacher paling sempoi! Sayang gile dgn budak2 yang bahek dengan aku ;p
P/S: Dapat adik angkat baru! Rubi & Nabilah!

2 suara reformasi:

bicarasamaawan said...

go go najihah!

bulanmalam said...

SELAMAT PAGI CIKGU